کاک
کاک
نوعی شیرینی سنتی کرمانشاهی است که این شیرینی در لیست میراث معنوی استان کرمانشاه ثبت شده است. این شیرینی سوغات شهرهای کرمانشاه و همچنین خرمآبادمحسوب میشود. همچنین شیرینی مشابه آن در شیراز پخت میشود که یوخه یا نان یوخه نامیده میشود.هرچند کاک کرمانشاه و یوخه شیراز به هم شبیه هستند، نحوه تهیه این شیرینی در شیراز و کرمانشاه تفاوت هایی داشته و ضخامت هر لایه در یوخه شیراز کمتر از کاک کرمانشاه است.

شیرینی کاک
از لایههای بسیار نازک خمیر است که با استفاده از ساچهای مخصوص درست میشود. کاک، سبک، خوشمزه و پرانرژی است. کاک را از آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب درست میکنند. برای زیباتر شدن و افزودن طعم به این شیرینی، روی آن را با پودر پسته، نارگیل و خلال بادام تزیین میکنند.
پروندهٔ طرز تهیه شیرینی محلی «کاک» کرمانشاهی در جریان برگزاری هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی به لیست میراث معنوی استان کرمانشاه پیوست.

شیرینی کاک
مواد لازم شیرینی کاک
آرد سفید قنادی درجه یک | 300 گرم |
آب ولرم | 50 گرم |
خمیرمایه | 1 قاشق چای خوری |
شکر | 1 قاشق غذا خوری |
تخم مرغ | 1 عدد |
روغن جامد | 50 گرم |
مواد میانی شیرینی کاک | |
پودر قند | 160 گرم |
پودر هل | 1 قاشق چای خوری |
پودر بادام | نصف پیمانه |
پودر دارچین در صورت تمایل | 1 قاشق چای خوری |
طرز تهیه شیرینی کاک
ابتدا خمیر مایه و شکر را در آب ولرم بریزید و هم بزنید و رویش را بپوشانید و به مدت 10 دقیقه در جایی گرم قرار دهید تا عمل بیاید.
در ظرفی گود و نسبتا بزرگ ، تخم مرغ ، روغن ذوب شده هم دما با اتاق و نمک را هم بزنید تا یکدست شود.
خمیر مایه ک کف کرده را به مواد اضافه کنید و مخلوط نمایید.
نیمی از آرد را به مواد اضافه کنید و هم بزنید یکدست شود.
بقیه آرد را کم کم اضافه کنید تا خمیری لطیف بدست آید که به دست نچسبند.
خمیر را 10 دقیقه ورز بدهید.
خمیر را گرد کنید و وسط ظرف بگذارید و رویش را بپوشانید و به مدت 1 – 2 ساعت در جایی گرم قرار دید تا استراحت کند و حجمش دو برابر شود.
دوباره خمیر را ورز دهید تا هوای اضافه اش گرفته شود.
مرحله ی بعد
خمیر را به حالت استوانه لول کنید و با چاقو در اندازه های یکسان برش بزنید و همه را در دست چانه کنید و داخل ظرف بچینید و رویشان را با دستمال بپوشانید تا خشک نشوند.
روی میز کار را آرد پاشی کنید و چانه ها را به وسیله وردنه به شکل گرد و نازک باز کنید.
ساچ یا تابه ای بزرگ را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود و سپس هر خمیر را که باز میکنید روی ساچ پهن کنید تا بپزد.
یک طرف خمیر که طلایی شد ، آن را برگردانید و سمت دیگرش را بپزید و سپس از روی ساچ برداشته و در یک لایه پارچه بپیچید تا خشک نشود.
بعد از اتمام پخت نان ها برای مواد میانی ، پودر قند ، پودر هل و بادام و دارچین را مخلوط کنید و و روی نان ها بپاشید و هر کدام را رول کنید .
روی نان رول شده وردنه بکشید تا کاملا منسجم شود.
نان حتما باید گرم باشد تا مواد میانی به نان بچسبد.
نان های رول شده را به اندازه های 3 سانتی به شکل اریب برش بزنید و رویشان را با پودر پسته و پودر نارگیل تزئین کنید.
شیرینی کاک را در ظرف دربسته در یخچال نگهداری نمایید.
برای تهیه این محصول با بالاترین کیفیت از تولیدی و تمامی سوغات لرستان به شکریز لرستان با مدیریت سیاوش فتحی مراجعه کنید.
شماره ی تماس 09183576532
قلعه فلک الافلاک, خیابان امام خمینی, بازار, خرمآباد, بخش مرکزی, شهرستان خرم آباد, استان لرستان, 68138-87439, ایران